Pàgines

dijous, 10 de novembre del 2011

ERMITA DE SANTA JUSTA, LLIÇA DE MUNT-POUS DE GLAÇ DE CAN GURRI, LLIÇA DE VALL

Ermita de Santa Justa  Dibuix fet pel mestre Manel Zorrilla i Giné
Avui aviem quedat amb el Julio de apropar-nos a Lliça de Munt per mirar de trobar la ermita de Santa Justa, a les vuit del mati ens trobem al carrer d'Horta el Jordi, el Julio, el Joan Santjoan i jo, agafem el meu cotxe i ens dirigim envers Lliça, aparquem i pel Parc del Tenes donem inici a la caminada que avui mes que caminada serà un passeig.
Un imprevist ens fa canviar el recorregut, el Tenes baixa tant curull de liquid element que ens impedeix creuar a gual tal como teníem previst, aixi que improvisem sobre la marxa i després de un parell de marrades, arribem al bosquet que dona aixopluc a l'ermita.
o ens arremanguem o cerquem una alternativa
Santa Justa és una ermita romànica ubicada en el terme de Lliçà d'Amunt, al Vallès Oriental. El lloc on es troba la capella és molt antic i fou habitat ja en època romana. Es troba documentació del 1101 i del 1125. L'any 1139 Guislabert féu donació a la seva filla Arsenda de l'església de Santa Justa. El 1159 el comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, empenyora a Guillem Mainart el que té a Santa Justa per 2.500 morabetins, (equivalent al Dinar d'or musulmà dels almoràvits). El 1508 es reformà la façana i es construí el campanar. El 1936 Santa Justa va ser cremada i el 1975 es va reconstruir. S'inaugurà el 1982.
L'edifici és d'una sola nau amb absis semicircular orientat a llevant i cobert amb volta de quart d'esfera. Està decorat amb faixes llombardes i arquets cecs amb conjunts de quatre. Enmig de cada tram hi ha centrada una finestra de doble esqueixada. Al mur nord hi ha adossada la capella del Roser, de forma quadrada, aprofitant el mur de contrafort.

ermita de Santa Justa, Lliça de Munt
A la cara sud hi ha la porta dovellada, d'accés actual. A la façana principal hi ha la porta primitiva que estava tapiada enmig de runes. La coberta és a dues vessants i a la façana s'aixeca un campanar d'espadanya o cadireta de dues parets formant angle, que té dues fileres d'obertures, amb dues finestres al primer nivell i quatre al segon. Sembla que inicialment fou una cadireta amb dues obertures per a les campanes. Dins de la capella del Roser es troba un retaule gòtic al·lusiu a la vida i martiri de les Santes Justa i Rufina.
ermita de Santa Justa, Lliça de Munt
Vist el lloc donem inici al retorn improvisant altre cop per evitar creuar el Tenes, que avui baixa amb un cabdal fora de lo normal, arribem al Parc del Tenes i d'aquí, a on hem deixat el vehicle, com es aviat els dic de apropar-nos a visitar el Pous de Glaç de Can Gurri a Lliça de Vall, pugem al vehicle i aparquem en el polígon industrial que es troba aprop de Can Gurri i a peu ens dirigim a visitar el pous de glaç
ermita de Santa Justa, interior
Els pous de glaç de can Gurri. Estan situats prop de la masia del mateix nom, en el camí de la Marineta. La masia de can Gurri tenia dos pous en propietat. És tracta d'uns pous de glaç de planta cilíndrica i coberts amb cúpula, la construcció  respon a la tipologia del pous que tenen una part del tronc del pou vist a l'exterior i sobre aquest hi arrenca la cúpula, la forma és una mica atalussada. Sobre la cúpula hi havia la coberta de teules, encara se'n poden veure les primeres fileres. Normalment les obertures dels pous es troben sobre la cúpula, en aquest cas estan en el cos cilíndric. La porta sud, està feta amb llindes i brancals de pedra i arc de descarrega  i la porta nord amb l'arc a plec de llibre fet amb maó. Els murs que estan fets amb paredat de còdols,encara conserven els encaixos dels travessers per a les feines d'empouar. Un dels dos te actualment la cúpula ensorrada, tot el que es pot veure és part del cos cilíndric.
Pou de Glaç de Can Gurri, Lliça de Vall
Ara ja tornem al vehicle i posem rumb envers Martorelles, on arribem i ens acomiadem fins diumenge que ens veurem en la caminada de novembre.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada