Pàgines

dilluns, 16 de juliol del 2012

POSA VIDA AL TEU HORT (cronica setmanal d'un petit hort 4) el revers de la medalla

Bo, no tot ha de ser bonic..........tota activitat humana te la seua vesant desagradable. el hort no podia escapar d'aquesta veritat. De cop, m'he trobat las plantes de tomata invadides per un hoste  indesitjable i fins ara, desconegut per a mi, la Tuta absoluta, un xicotet lepidòpter de recent introducció en el nostre país.
inclús un simple encisam, te la seua bellesa
Tuta absoluta. L'arna de la tomaca, arna perforadora de la tomaca, cuc minador del tomaca o minador de fulles i tiges de la papa (Tuta absoluta) és un xicotet insecte lepidòpter molt estes per Amèrica del Sud, està present a Argentina, Bolívia, Brasil, Xile, Colòmbia, Equador, Paraguai, Perú, Uruguai, Veneçuela, però no apareix per damunt dels 1.000 metres d'altitud, ni en zones de temperatures baixes, ja que la temperatura és un factor limitant per a la seua supervivència. Actua com a plaga en els cultius de tomaca, creïlla i altres solanàcies tant silvestres com cultivades, sent també l'albergínia un hoste potencial.  
estralls de la Tuta en el tomaca,
 En només nàixer les larves penetren en els fruits de tomaca, en les fulles o en les tiges d'on  s'alimenten, creant perforacions i galeries. Els fruits poden ser atacats des de la seua formació, podent donar lloc a què es podrisquen posteriorment per l'acció de patògens secundaris, el que permet una ràpida observació dels símptomes.Sobre les fulles, les larves s'alimenten únicament del teixit del mesòfil, deixant l'epidermis intacta. 
en les fulles............
 Les mines són irregulars i posteriorment es necrosen. Les galeries sobre la tija afecten el desenrotllament de les plantes atacades. Encara que la seua acció estava centrada a Amèrica del Sud, en 2006 es va documentar per primera vegada la seua presència a Espanya. 
i en les tiges tendres
 En la Comunitat Valenciana es detecta al juny del 2007. La seua difusió és ràpida i a finals del 2007 ja es localitzen focus en altres llocs del litoral mediterrani. En 2009 està estesa per tota la zona mediterrània espanyola i està suposant un gran problema sobretot en el cultiu de tomaca.
xicotet pebrot "italià" o de fregir
Els veïns, que han sulfatat les plantes amb productes químics no s'escapen de la maledicció bíblica, si, ja se que no es un consol, però com diuen...............mal de muchos.................., cercant informació a la xarxa, he trobat possibles solucions, entre elles, m'he quedat amb la que ja l'Adolf em va comentar, el Bacillus thuringiensis, insecticida biològic emprat en l'agricultura ecològica. He fet una comanda per Internet i avui estic esperant l'entrega, espero arribar a temps.
morro de vaca, o d'escalivar
ara, la part positiva, rica rica i amb fonaments
Tutes apart, el hort segueix el seu ritme, segueixo collint tomaques, albergínies, bajoquetes i encisams, quan havia perdut l'esperança de collir pebrots, comence a quallar alguna que altre flor, els carbassons en torretes semblen no estar gaire contents.........provaré amb contenidors amb mes cabuda.
gratificant..........................però esgotador
Aquesta setmana amb la tasca sobrevinguda de fer de "Avi", he tingut un poc abandonat l'hort, espero que les plantes, no m'ho tinguin en compta.


1 comentari:

  1. Les tomatas que estan afectades ja no les salvaràs amb el Bacc Thur, però has de seguir fumigant cada setmana per evitar l'afectació de les noves.
    De moment aqui a Martorelles no m'ha afectat la Tuta, ja tonc altres problemes amb l'hort.
    La lluita continua....

    ResponElimina