Pàgines

dilluns, 28 d’abril del 2014

MARXA BLUME, HUERTA DEL MARQUESADO, CUENCA

Lloc inici caminada: Huerta del Marquesado, Cuenca
Caminants:  entre 350 i 400 senderistes
Data: 26-04-2014
Hora d’inici caminada: 09:39:17
Hora d’arribada: 15:05:32
 Duració: 06:26:15
Alçada punt de sortida: 1264 m
Alçada mínima assolida: 1264 m
Alçada Màxima assolida: 1823 m
Desnivell màxim: 559 m
Ascensió acumulada: 708 m
Descens acumulat: 689 m
Guany: 558 m
Distancia recorreguda: 21.20 Km
Velocitat mitjana: 3.1 Km/h (sense descomptar parades)
a punt d'iniciar la marxa
El 29 d'abril de l'any 1959 el vol 42 d'Iberia, un Douglas DC-3, que feia el trajecte entre Barcelona i Madrid, s'estavella a pocs metres del cim del Collado Bajo de 1839 metres d'altitud, punt més alt del terme municipal de Huerta del Marquesado en la provincia de Cuenca. Entre els seus 25 ocupants,  es trobaven l'atleta barceloní (fill de la vila de Gràcia) Joaquin Blume Carreras, la seua dona i un fill, no varen haver-hi sobrevivents. des de fa uns anys, l'ajuntament de Huerta del Marquesado organitza la Marcha Blume en record de tan luctuós accident..
antic llavador reconvertit en part del Museo del Agua Clara
Alguns membres de Senderistes Les Rodanes  ja varen participar l'any passat, enguany i tornaven i em varen oferir l'oportunitat de participar, després de comentar-ho amb la dona decidim anar-hi, així doncs el 25 de vesprada agarrem els cotxes i ens dirigim a trobar Huerta del Marquesado, ací  havien reservat una casa de turisme rural, arribem al poble i després d'aposentar-nos i repartir-nos les habitacions, eixim a donar un tomb pel poble, aquest, és un petit i ben cuidat poble serrà, tornem a la casa i preparem un opípar sopar amb allò que cada qui ha portat. Després de sopar i d'un moments d'agradable sobretaula, ens agitem que demà serà un dia dur.
panell informatiu sobre els fets del 1959
Dissabte 26, ens llevem aviat, petit desdejuni i ens dirigim a l'ajuntament a recollir els tikets i els obsequis, una tassa/termo que ens servira pel caldo que ens donaran en arribar dalt el cim i una gorra d'un "discret" color roig. l'hora prevista d'eixir és dos quarts de deu, com és habitual donem inici a la caminada quan passen uns deu minuts. eixim del poble per un bonic sender que va resseguint l'Arroyo de la Hoz, a poc a poc el sender va guanyant alçada. Quant portem uns cinc quilometres parem a fer el mos del matí en un bucòlic racó a tocar de la corrent d'aigua, acabat el mos alguns del participants aprofitem i pugen en algun dels vehicles de l'organització  per fer el que manca per arribar dalt el cim.
fent el mos
 La resta ens posem en marxa sense més dilació,  ara bé la part més costeruda de la marxa que uns trams per senders i altres per pista ens fa salvar els aproximadament quatre-cents metres de desnivell que ens manquen per fer, passem per la Fuente de los Alimentos on ens aturem per fer les fotos de rigor i continuem, ara la pendent és ja de consideració encara que no presenta cap mena de dificultat, arribem al lloc on es va erigir un monument de pedra en record de l'accident, parada i fotos i a continuar, ara ve el tram més costerut, tant és així que han instal·lat unes cordes per ajudar en la pujada, salvem aquests tres-cents metres i ja som dalt el cim del Collado Bajo.
Fuente los Alimentos
 Ací ens retrobem amb els que han escollit l'opció de pujar amb tot terreny, als que per cert trobem mig gelats, bufa un vent d'allò més fresc encara que als que hem pujat caminant, de moment no ens molesta gaire, donem un tomb i fotos de rigor, al poquet ja comencen a repartir begudes fresques, un deliciós brou ben calent i els entrepans i peces de fruita a dojo. al moment comencen a caure unes gotes la qual cosa fa que tinguem  d'haver de posar els impermeables, enllestim ràpid i després de cercar vehicle per als integrants del grup que no volen baixar a peu, donem inici a la tornada.
monument en record de l'accident
Per baixar obvien l'ultim i costerut tram i donant un petit rodeig agarrem per una pista de bon fer el que ens permet una distesa conversa, poc abans d'arribar a la Fuente los Alimentos ens incorporem a l'itinerari de pujada, xino xano, xino xano, anem fent quilometres i aprofitant que la pluja ha parat podem anar gaudint de l'entorn. Arribem al poble i enfilem cap a la casa rural, després d'una dutxa reparadora i d'un xicotet descans eixim al carrer per anar al lloc on l'organització ens ha  preparat unes exhibicions i un xicotet mercat amb productes de la zona. Acabades les exhibicions han de preparar el lloc per al sopar, així és que tornem a la casa per a descansar mentre fem temps.
tram amb forta pendent...............be, hi ha una mica de trampa eh
Poc abans de l'hora indicada ens dirigim altre cop al pavelló i arribem quant estan donant els últims tocs, agafem  lloc i al poc comencen a portar platets amb diferents tipus de menjar, el sopar esta amenitzat per un grup d'animació que ens fa passar algun bon moment, quan ja s'ha acabat el sopar comencen a retirar taules i cadires per a prepar per al ball. El grup que toca ho fa prou bé i la gent té ganes de gresca, tot plegat fa que passem una estona de allo més agradable, quant ja en tenim prou ens retirem que ens hem guanyat un merescut descans i l'endemà encara ens queden coses a fer.
el sopar
Diumenge ens llevem i després de desdejunar  agafem els vehicles i ens dirigim a visitar la Laguna del Marquesado bonic embassament d'aigua que es nodreix de diverses corrents d'aigua i on te'l  naixement el Rio Mayor. Tornem al poble perquè dintre de les activitats programades es troba la visita a un antic molí fariner i batan, mentre esperem al guia fem visita a l'església parroquial, arriba el guia i fem el poc d'un quilòmetre fins al molí, obre les comportes de l'aigua i es posa en funcionament primer el batan i després el molí fariner. Tornem al poble i ja a preparar el foc i parar taula per a fer un opípar dinar de cloenda a base de torrada i les restes del que s'havia portat pel sopar de divendres.
la part femenina al Molino del Batan
Després d'una agradable sobretaula i de recollir tot, agarrem el cotxes, el Miguel té pensat fer parada per fer un tomb per Cañete, arribem i caminant caminat passem per les muralles i ens apropem a visitar Las Chorreras i els seus voltants. Las Chorreras, és un bonic salt d'aigua que fa l'Arroyo Las Fuentes abans d'entregar les seues aigües al mateix Rio Mayor que hem vist al matí eixint de la Laguna del Marquesado, tornem al centre del poble i parem en un bar a prendre alguna cosa, semble com si ens costara dir adéu a un cap de setmana tan ple de bons moments. A la fi, tot té un final, tornem als cotxes i després del comiats ja posem direcció a Vilamarxant on arriem sense cap contratemps.

FOTOS MIGUEL "PORRINA"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada